Make your own free website on Tripod.com

 

 

Home

Ziektes

Kleuren

Voedsel

Aanschaf

Foto's Koi's

Foto's Vijvers

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 


De ziektes die een koi zoal kan krijgen.

 

Iedere koi bezitter zou een EHBO-doos voor zijn koiís moeten hebben. Deze doos moet de volgende bestanddelen hebben:-scherpe schaar, -pincet met ronde uiteinden, -wattenstaafjes, -anti-septische zalf en een handdoek waarin u de koi kunt wikkelen tijdens zijn behandeling. Ik moet u ťťn ding van te voren zeggen u moet nooit een koi met droge handen aanraken want dan gaat zijn slijmhuid stuk en deze dient ter bescherming voor ziektes, dus maak altijd eerst uw handen nat met vijverwater. Als de vis een maal een verwonding heeft opgelopen moet u deze zo snel mogelijk behandelen want anders hebben secundaire bacteriŽn de kans om de wond te infecteren. U zult misschien weleens tegengekomen zijn dat er een koi uit de vijver is gesprongen, deze koi lijkt dan dood maar is dit allerminst de koi heeft nog steeds een kans om te overleven. Een paar voorbeelden: Als de koi nog spartelt kunt u hem zo terug zetten in de vijver. Als de koi zwaar ademhaalt kunt u hem het beste in een goed doorlucht zoutbad leggen en dat 10 minuten lang. Dit zoutbad maakt u in een aparte bak en u doet per liter vijverwater 20 gram zout. Dit is een oplossing van 2%. Het zoutbad doodt de schimmelsporen en bacteriŽn. Koiís kunnen vaak weer tot leven gebracht worden zelfs wanneer het lijkt dat ze dood zijn. Kijk goed of de vis niet meer een klein beetje met de kieuwen beweegt, houdt de vis ondersteboven en kijk of de ogen meedraaien. Kijk ook goed naar de mond soms hapt de koi nog naar lucht. Vanaf het moment dat de koi geen teken van leven meer vertoond kan het hart nog enkele uren doorkloppen. Om de koi nog te redden pakt u de koi beet bij de staartwortel en beweegt u de koi rustig achterwaarts door het water, niet maar dan ongeveer dertig centimeter. Door deze beweging stroomt er water door de kieuwen en gaan de kieuwplaatjes weer van elkar zodat de vis weer zuurstof kan opnemen. Beweeg vervolgens de koi naar voren zodat de kieuwdeksels weer sluiten. U kunt dit het beste doen op een plaats waar het water goed doorlucht wordt bijvoorbeeld bij een venturi, want op zoín plaatst is er meer zuurstof aanwezig en heeft u dus een grotere kans dat uw koi het overleeft. Ga door met deze bezegingen tot dat de koi weer vanzelf ademt dit kan soms wel twee uur duren. Ik zal nu een aantal vaak voorkomende ziektes van koiís beschrijven het is nauurlijk onmogelijk om ze allemaal te beschrijven want dan zou ik nog heel lang bezig zijn.

 

Ankerwormen:

Vooral de vrouwtjes van deze wormen zijn parasitisch. Het zijn net twijgjes en zijn ongeveer 2 centimeter lang en hangen aan het lichaam van de koi. Pas geImporteerde koiís hebben het meeste last van deze kwaal. In de lente zijn twee eierzakken an het uiteinde van het dunne van de parasiet zichtbaar. Het gaat hieroverigens niet over een worm maar om een miniscuul kreeftje. Dat duidelijker te zien is als de ankerworm los is van het lichaam van de koi. Doordat ankerwormen de huid van hun gastheer doorboren, staat deze bloot aan infecties die gezondheidsproblemen met zich mee kunnen brengen.

Behandeling: Er zijn een aantal middelen in de handel die aan het water zijn toe te voegen en die alle laravle stadia in de complexe levenscyclus van de ankerworm doden. De meest gangbare middelen bevatten een organofosfaat met de chemische naam dimethyltrichlorohydroxyethylfosfonaat. Dit is verkrijgbaar onder verschillende merknamen zoals, Dipterex, Dylox en Masoten. Gebruik deze preparaten precies volgens de voorschriften. Het is mogelijk de volwassen parasiet met een pincet te verwijderen. Daartoe moet u de vis in een geschikte schaal of in een babybadje verdoven. Breng met een wattenstaafje jodium op de wond aan. Houd de vis in een bad met een middel tegen schimmel en bacteriŽn tot hij hersteld is.

Karperpokken:

Deze virusinfectie openbaart zich wanneer er veel vissen in de vijver zitten. De koi krijgt glanzende, vettig uitziende, witte vlekjes die tamelijk groot kunnen worden. Als de infectie in een gevorderd stadium verkeert gaan de vlekken in elkaar over en worden ze roodachtig grijs.

Behandeling: Als u de filter schoonmaakt en grondig desinfecteert, verdwijnen de symptonen na acht tot twaalf weken. Er bestaat geen kuur maar de ziekte is doorgaans niet dodelijk en verdwijnt vanzelf. De pokken kunnen zich ook vertonen in tijden van stress.

Oogtroebeling:

Als de koi last heeft van deze aandoening worden ťťn of beide ogen wazig en mat. Het dier verliest hierdoor zijn eetlust en wordt lusteloos. Deze niet-specifieke infectie kan worden veroorzaakt door zowel parasieten als bacteriŽn.

Behandeling: Zorg ervoor dat de omstandigheden zo schoon en zo gezond mogelijk zijn en voeg een beetje keukenzout bij een bak met water en zet de koi hierin 3gram per liter. Als een parasiet zoals het zweepdiertje OŲdinium is vastgesteld behandel dan met een hiervoor geŽigend preparaat. Gebruik anders een bacteriedodend middel.

Dit zijn de kenmerkende groeisels van bekschimmel. Op het eerste gezicht lijken ze op gewone schimmels.

Bekschimmel:

Dit is een virulente ziekte met een misleidende naam, want het grijs witte vlies wordt niet door een schimmel veroorzaakt maar door bacteriŽn. Meestal tasten ze de kop aan, hetgeen kan resulteren dat delen van de bek en daar omheen worden weggevreten. Ook andere delen van het lichaam kunnen echter door deze besmettelijke ziekte worden aangetast.

Behandeling: Verwijder alle besmette vissen onmidelijk uit de vijver. Doe ze in een zwakke zoutoplossing en houd het water door filtratie heel schoon. Steriliseer alle netten en gereedschappen na gebruik. Produkten die fenoxy-ethanol, nifupirinol, nitrofurazone en benzalkoniumchloride bevatten, zijn enkel van de aanbevolen middelen.

Waterzucht:

Een van de symptomen van waterzucht is dat de schubben naar buiten staan gericht. Het gezwollen achterlijf is eigenlijk het belangrijkste element. De vissen zwemmen en ademen moeizaam. Soms zijn ook de kop en de ogen gezwollen. Verschillende bacteriŽn veroorzaken deze aandoening, die doorgaans dodelijk is. Soms geeft een behandeling echter goede resultaten.

Behandeling: Men kan de vissen behandelen met een bacteriedodend middel en zoutbaden, en ook kan men de dieren ter genezing oxolinezuur bevattend voer geven.

Vinrot:

Dit wordt veroorzaakt door een bepaalde bacterie de zogenaamde Aeromonas en Pseudomonas. Deze bacteriŽn komen gewoon in zoetwater voor en kunnen bij een temperatuur van 10 įC ziekten veroorzaken, zodat ze met name in de lente en de herfst een probleem kunnen vormen. Ze veroorzaken vaak infecties bij koiís die verzwakt zijn door stress, verwondingen op het lichaam of door een slechte waterkwaliteit. Wanneer u de waterkwaliteit dus optimaal houdt bent u dus ook bezig met het voorkomen van dit soort problemen.

Behandeling: Raadpleeg uw dierenarts die de vissen kan verdoven en dan de rotte delen weg kan snijden. Als de ziekte op tijd wordt ontdekt dan kunnen de volgende produkten effectief zijn phenoxyethanol, nifurpirinol, nitrofurazone, benzalkonium, chloride en chloramine. Volg de gebruiksaanwijzing die op de verpakking vermeld staat.

BacteriŽle kieuwziekten:

Hierbij zijn de kieuwen besmet door verschillende soorten bacteriŽn. In veel gevallen weet men pas wat er aan de hand is nadat er een onderzoek onder de microscoop heeft plaatsgevonden. Hieruit blijkt meestal dat de uiteinden van de kieuwen aan elkaar zitten vastgekoekt. Ook kunnen de kieuwen zodanig wegteren dat er alleen maar kraakbeen overblijft.

Behandeling: Dit is een ziekte die niet gemakkelijk te behandelen is. Men kan geluk hebben als het in een vroegstadium wordt vastgesteld. Maar het komt maar al te vaak voor dat de schade niet meer kan worden hersteld tegen de tijd dat de symptomen zichtbaar worden.

Buikwaterzucht:

De symptomen van buikwaterzucht zijn overduidelijk : uitpuilende ogen, en uitgezette schubben als bij een denneappel. Dit is een teken van een aantal mogelijk gezondheidsproblemen. Deze ziekte kan onder meer worden veroorzaakt door haperende nieren of congestie bij het hart maar ook door een bacteriŽle invasie. Bacteri:ele waterzucht is een besmettelijke ziekte, zodat besmette vissen het beste afgezonderd kunnen worden in een quarantaine bak.

Behandeling: Wanneer u het vijverwater behandelt met een goed bactericide kunt u voorkomen dat de ziekte overslaat op andere vijvervissen. De reeds besmette vis kan het beste behandeld worden met een breedspectrum-antibiotica of vergelijkbare geneesmiddelen. Voor de richtlijnen van de hoeveelheden van de geneesmiddelen kan ik u beter verwijzen naar een specialist of volg de richtlijnen die achterop de verpakking staan vermeld.

 

Terug naar begin