Make your own free website on Tripod.com

 

 

Home

Ziektes

Kleuren

Voedsel

Aanschaf

Foto's Koi's

Foto's Vijvers

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 


Welk voer moet ik aan mijn koiís geven?

 

Het voeren van de koiís is een belangrijk onderdeel want zonder voer zouden de vissen niet groeien en hun mooie kleur zouden ze dan ook niet behouden.

Koiís moeten ieder jaargetijde een ander soort voedsel. Want hun lichaam moet zich aan de jaargetijden aanpassen. Neem nu bijvoorbeeld de lente de vissen komen net uit hun "winterslaap" tenminste als u geen verwarming heeft. De vissen zijn nu uiterst kwetsbaar want ze hebben nu totaal geen afweer stoffen en die moeten ze nu weer snel opbouwen dus geeft u ze tarwekiemkorrels want deze bevatten een hoge concentratie aan vezels. En ze zijn licht verteerbaar.

Het voer dat u aan uw koiís geeft moet zoveel zijn dat het binnen 5 minuten is opgegeten.

Ik zal nu een paar soorten voedsel bespreken. (Ik zal geen merken geven dit is allemaal naar vrije keus)

Koistaafjes deze staafjes bevatten alle essentiŽle voedingsstoffen die de koi nodig heeft.

Kleurversterkende korrels geef deze korrels Ďs zomers om de kleur van de koi op pijl te houden.

Tarwekiemkorrels deze heb ik al zojuist genoemd. Dit zijn korrels die vooral vitamine E bevatten en als de koi deze niet krijgt in de lente en herfst dan kan de koi een opgezette lever krijgen.

Vlokvoer dit voer is vooral geschikt voor koi onder de 15cm. Elke kleur van dit vlokvoer bevat een andere voedingsstof.

Bruinbrood dit is prima voor koi want er zitten veel voedingsstoffen in maak er kleine korreltjes van en leg deze op uw hand als u tamme koiís heeft zullen ze deze maar al te graag van uw hand eten.

Sla dit is een lekkernij voor de koi en het is een prachtig gezicht om al je koiís aan de krop sla te zien trekken.

 

Garnalen dit is een ideaal maar een duur hapje. Hele garnalen zijn het beste want het rode pigment in de schaal is zeer goede kleurenversterker.

 

 

Voedingskorrels dit zijn gewone normale koi korrels deze worden door de koibezitters vaak gegeven samen met kleurversterkende korrels vooral Ďs zomers.

Eiwitrijke korrels deze korrels zorgen voor een optimale groei.

Naast al dit kant en klaar voedsel kunt u uw koiís ook dierlijk voedsel geven. Dit is ook zeer intrek bij de koibezitters omdat dit organismen zijn, dus als ze niet gegeten zullen ze verder leven in de vijver of proberen uit de vijver te komen dus ze vervuilen uw vijver niet.

Ik zal van dierlijk voedsel ook een aantal voorbeelden geven die goed zijn voor uw koi.

Regenwormen dit is een lekkernij als je een regenworm in het water gooit zullen uw koiís erom vechten wie hem krijgt. U kunt zelf regenwormen makkelijk verzamelen dit kunt u doen door het volgende te doen: Leg een jute zak in een schaduwrijke hoek en leg onder deze jute zak een laag theebladeren. Hou deze jute zak nat. De regenwormen zullen eronder samenschoolen en u kunt ze makkelijk verzamelen. Als u het maar een vieze aangelegenheid vind om regenwormen te kweken dan kunt u ze ook in de hengelsportzaak. De kleine regenwormen kunt u intact geven, de grote kunt u beter eerst doormidden knippen.

Watervlooien zijn kleine kreeftachtigen ze zijn te koop in aquariumspeciaalzaken deze verkopen ze meestal in ingevroren vorm. U kunt ze het beste eerst ontdooien in een zeefje en dan het zeefje door het water halen en u zult zien dat de watervlooien door het water zullen zweven en de koiís zullen ze al snel tot zich nemen.

Tubifex dit zijn in het water levende wormen die maximaal 5 cm. lang kunnen worden ze zijn felrood. U kunt ze in de aquariumzaak kopen. Deze wormen kunt u vinden bij uitmondingen van rioolstelsels als u tubifex van een onbetrouwbare bron vandaan haalt kunt u ter voorkoming van een ziekte in uw vijver het beste de wormen een aantal dagen in schoon water zodat hun ingewanden gezuiverd zijn en dan kunt u ze zonder enige gevolgen aan uw koiís voeren.

Rode muggelarven dit zijn de jonge stadia van dansmuggen ze zijn helderrood van kleur u kunt ze kopen bij de aquariumspecialist. Deze beesten geven aan uw koiís ook een betere kleur maar natuurlijk niet zo optimaal als de kleurversterkende korrels.

Zwarte muggelarven dit zijn larven van de steekmug deze kunt u ook bij de aquariumzaak vinden maar ze zijn ook in waterplassen te vinden in de zomermaanden. Dit zijn larven van ongeveer 1 cm. lang en hangen ondersteboven net onder het wateroppervlak u kunt ze vangen met een fijnmazig schepnetten.

Witte muggelarven dit zijn larven van de kriebelmug deze drijven horizontaal in het water en maken sprongachtige bewegingen. U vindt deze ook in de aquariumspeciaalzaak (ingevroren).

Maden koop alleen de witte, levende exemplaren.

Kikkervisjes als de kikker in uw vijver eitjes heeft gelegd dan zullen de koi zich zeker te goed doen aan deze diertjes, de dikkopjes van padden laten ze met rust.

Dit waren enkele voorbeelden van kant en klaar voer en van dierlijk voedsel er zijn natuurlijk talloze andere dingen die uw koi graag eet maar ik kan niet alles behandelen.

 

Terug naar begin