Make your own free website on Tripod.com

 

 

Home

Ziektes

Kleuren

Voedsel

Aanschaf

Foto's Koi's

Foto's Vijvers

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 


De aanschaf.

 

Als u van plan bent deze wel zeer mooie vissen aan te schaffen dan moet u zelf beslissen in wat voor prijsklasse u de koiís wilt aanschaffen. Deze prijsklasse van de koi wordt bepaald door de grote van de koi hoe groter de koi hoe duurder de prijs en welke koi. U kunt met de duurste koiís beginnen (Japanse) maar u kunt ook de goedkoopste aanschaffen (Europese) maar dat laat ik aan u. Ik zal alle drie de soorten koiís bespreken. (Als ik over de prijs praat heb ik het over vissen van Ī 15-18 cm lengte.) Ik ben nog maar een beginnende en ben dus nog niet zo thuis in de grote koiís.

1. De Europese koi. Deze koi die veel minder felle kleuren bezit dan de andere twee soorten is daardoor goedkoper in aanschaf en zal daardoor voor een beginner aantrekkelijk zijn. Deze koi is ook zeer goedkoop in aanschaf omdat in Europa pas sinds relatief korte tijd koiís worden gekweekt, de prijs wordt ook beÔnvloed doordat men relatief weinig tijd in de koiís steekt. Men kweekt ze en alleen de misvormde gaan niet de verkoop in. Desalniettemin de Europese koi kan een zeer mooie vis zijn. Er zijn een paar criteria waarbij de Europese koi op gelet wordt: De schubben dienen netjes in een mooie rij te liggen, naar Japanse smaak netjes over de zijlijn en langs de ruglijn. De Europese koi moet ook net zo slank zijn als de andere soorten koiís. En ze hebben allemaal hetzelfde type-ideaal "hoe groter, hoe mooier". De Europese koi heeft ook net als de Japanse en de IsraŽlische, twee baarddraden in elke mondhoek. Deze worden gebruikt bij het zoeken naar voedsel, want deze zijn zeer gevoelig.

2. De IsraŽlische koi. Deze koi is als hij klein is nog redelijk betaalbaar voor de koi hobbyist. Maar naarmate hij groter wordt, wordt dit ook een dure aangelegenheid om deze vis aan te schaffen. De IsraŽlische koi kan hele felle kleuren bezitten maar er zitten toch vaak nog afwijkingen tussen. Deze afwijkingen van kleur ontstaan omdat deze koi geselecteerd wordt, maar niet zo perfect als bij de Japanse koi waarbij er maar 1 op de 100 doorgaat bij wijze van spreken. Bij de IsraŽlische koiís gaat 1 op de 10 door naar de verkoop en daardoor zijn ze in vergelijking met de Japanse koiís goedkoop. Doordat er niet veel mensen nodig zijn en weinig tijd nodig.

3. De Japanse koi. Deze koi is de topper zoín geweldige kleuren als deze koi heeft, heeft geen enkele andere koi. De oorzaak van deze mooie kleur is dat de Japanse koi vanaf het begin af aan wordt geselecteerd en er zullen maar weinig zijn die de winkel halen. Door zijn mooie kleur brengt deze vis een goed prijskaartje met zich mee dat kan variŽren vanaf zoín honderd gulden tot enkele tienduizenden guldens. Oftewel het aanschaf van deze vis kan een zeer dure aangelegenheid zijn.

 

 

Veel mensen zeggen vaak: "Kijk daar dat is een mooie vis" en willen deze dan ook meteen kopen. Dit is fout men moet op een aantal punten letten als men van plan is een koi te kopen.

De koi

Allereerst moet er gelet worden of de vissen wel gezond zijn met gezond bedoel ik niet dat u de koi moet gaan controleren op ziektes die alleen te zien zijn na een grondige controle. Maar u moet kijken naar de algehele toestand van de koi. Hij moet levendig zwemmen, hij moet rustig ademhalen, hij mag geen doffe plekken vertonen of andere oneffenheden en hij moet niet alleen ergens in een ander hoekje zwemmen. Dit zijn de punten waarop u moet letten bij de koi. Maar er zijn ook punten waarop u moet letten bij de koi-dealer.

De koi-dealer

De dealer van koiís moet beschikken over een goede filtering. Dit is van uitermate belang want anders is de waterkwaliteit niet goed en dan lopen koiís veel sneller ziektes en andere infecties op. Maar schoon water betekent niet altijd goed water u neus komt nu ook zeer goed van pas.

De koi vervoeren

Als u uiteindelijk uw koi heeft uitgekozen vraagt u eerst aan de handelaar om de koi dichterbij u te brengen zodat u hem goed kunt bekijken. Heeft u uiteindelijk u keuze gemaakt dan zal de handelaar hem voor u inpakken. Zeg tegen de handelaar als u een lange reis voor de boeg heeft dan kan hij u een speciale zak of doos geven. Als de handelaar de koi in een zak heeft gedaan met een deel water dan moet hij hierbij twee delen zuurstof doen. Als u een grotere vis koopt kunt u het beste de zak waarin de koi zit in een doos leggen waarin de vis goed past dus niet dat zijn staart krom zit. U kunt de koi het beste in de kofferbak vervoeren want dan heeft hij het minste last van temperatuurschommelingen.